Cauta dupa cuvinte cheie in aceasta categorie

Romania (25) ANCS (6) AAS (2) NASA (3) jurnalism de stiinta (3) Olanda (4) VWN (3) EUSJA (3) Ionel Andrei (4) Ioan Adam (2) Sirius (2) Academia Romana (4) revista (3) Magda Stavinschi (5) Ionel Haiduc (2) Stiinta si Tehnica (2) carte (2) Franta (3) ESA (2) Bucuresti (2) Vega (2) Inventika (2) Marea Britanie (2) Europa FM (2) Cristina Popescu (2) Armenia (2) IAU (3) Paris (3) Dimitrie Olenici (3) Suceava (2) Soare (4) Galileo Galilei (3) Luna (2) Institutul Astronomic al Academiei Romane (2) UNESCO (2) China (2) AIA (3) Sibiu (2) planetariu (2) observator (2) Roxana Bojariu (2) schimbari climatice (2) Spania (2) AIA2009 (2) Pamant (2) 100 de Ore de astronomie (2) eclipsa (2) sanatate (4) (19) British Council (2) istoria stiinta (2) Psihologie (3) Venus (2) Horodnic de Jos (2) proverbe (2) educatie (2) Iasi (2) Michael Klein (2) Petru Poni (2)
Mai multe cuvinte cheie...

Articole deschise in categoria : Mediu

Cercetarea este o vocație | Interviu cu Dr. Tudor Sireteanu, directorul Institutului de Mecanica Solidelor al Academiei Române

Dr. Tudor Sireteanu, membru corespondent al Academiei Române, împlinește anul acesta 50 de ani de continuă activitate științifică, toți petrecuți în aceeași entitate de cercetare, și, totodată, mai mult de jumătate din această perioadă ca director al Institutului de Mecanica Solidelor al Academiei Române. Tema principală de discuție a fost cercetarea aplicată, cu accent asupra produselor obținute grație cercetării, fie că este vorba de roboți, autovehicule sau protecția clădirilor în caz de cutremur. Dialogul s-a ramificat, iar abordările au vizat și câteva din momentele cheie din istoria institutului, dar și legătura între cercetare și industrie cu precizări asupra celor două perioade pe care le separă momentul istoric din decembrie 1989. Au vizat, de asemenea, cercetările curente, un exercițiu de imaginație și care este primul cuvânt care poate fi asociat cu cercetarea.

0 Comentarii »

Prof. Johanna Aizenberg, Harvard University: „Chimiștii români sunt foarte buni”

Johanna Aizenberg este profesor de chimie și de știința materialelor la Universitatea Harvard, Cambridge, Massachusetts, SUA. S-a născut la Cernăuți și, când avea vârsta de 17 ani, a plecat din nordul Bucovinei la studii în străinătate. A reușit să-și formeze o carieră. Acum este cercetătoare de top în domeniile biomimetică, autoasamblare, ingineria cristalelor, nanofabricare, biooptică, biomateriale și biomecanică. Deține o serie de poziții înalte în domeniile universitar și de cercetare printre care Amy Smith Berylson Professor of Materials Science and Professor of Chemistry & Chemical Biology; Director, Kavli Institute for Bionano Science and Technology; Core Member, Wyss Institute for Biologically Inspired Engineering la Universitatea Harvard. A publicat peste 200 de articole științifice. 

0 Comentarii »

Iarba este verde. De ce?

Este ceva ce noi nu înțelegem în faptul că iarba - din toate culorile spectrului vizibil - de la albastru, verde, galben și până la roșu - a ales doar culoarea verde? Sau, de ce plantele au clorofilă?

2 Comentarii »

Ce putem spune despre învățământ?

Citesc cu nerăbdare o nouă traducere a unei cărți scrise de Carl Sagan: Știința ca lumină în întuneric. M-am lovit de o frază, într-un capitol, pe la urma cărții, referitoare la învățământul american, care nu este de loc neaplicabilă și învățământului nostru...

1 Comentarii »

MEDIU | Florile vorbesc

Am citit cu plăcere cartea lui Vanessa Diffenbaugh, Limbajul florilor, și doresc să vă ofer și dumneavoastră câteva exemple, referitor la felul cum s-au realizat probabil, primele forme de comunicare ale omului, legate de frumusețile dimprejurul său. Aceste lucruri au rămas înregistrate în creierul său. Omul se uita cu uimire la minunile observate pe cer noaptea, dar și la florile, care erau mai colorate și mai îmbietoare prin aspectul și mirosul lor, în timpul zilei. Stelele nu se pot atinge, dar florile se pot atinge. 

2 Comentarii »

FILOSOFIA ȘI ISTORIA ȘTIINȚEI | Evoluție? Revoluție? Involuție? Stagnare?

De unde s-o apuc? Ce-o fi aceia evoluție? Natura înconjurătoare știe de așa ceva? Sau este numai în capul nostru? O noțiune inventată de noi!? Și, dacă am admite că este numai în capul nostru, ce am considera... ca evoluție? Ceva care ne convine? Ceva considerat bun? Ceva care se dezvoltă într-o anumită direcție?

0 Comentarii »

Gustul caloriilor și culoarea piramidelor

Modul cum omul tratează accesul hranei în corp este un exemplu tipic de cum omul nu ține cont de inteligența corpului și datorită conștiinței inconștiente inventate tot de el și rămasă în cap, la o obișnuință de lungă durată, își face singur rău. Bineînțeles că vorbim despre oamenii care au ce mânca. 

0 Comentarii »

DEBUT: „Fulgul de nea” și „Soarele și Luna”

Andrei Ovidiu Tudor are 12 ani, este în clasa a șasea și învață la Școala Gimnazială "Maria Rosetti"din București. Andrei visează să devină pilot. Îi place să scrie și să deseneze, adoră teatrul și iubește animalele. Scrisul îi este îndrumat de profesoara lui de limba română de la școală, Szin Diana. Basmul scris de Andrei și intitulat Smartphon-ul Vetuței a fost publicat de curând în volumul Cui i-e frică de computer? apărut la Editura Arthur și care a fost lansat la recenta ediție a Târgului de Carte și Învățătură Gaudeamus. Andrei Ovidiu Tudor debutează acum și în paginile Ziarului Științelor cu Fulgul de nea și Soarele şi Luna. (CM)

0 Comentarii »

(re)POVESTIRI: Până când?

Un tată avea trei fii. Primul a părăsit întunericul matern în acelaşi timp în care Soarele, alungând bezna nopţii, îmbrăca Pământul în lumină şi căldură. Al doilea fiu a văzut lumina zilei în timpul amurgului, când Soarele, obosit de drumul parcurs pe bolta cerească, se ascundea în spatele dealurilor, căutându-şi un loc de odihnă, pentru ca a doua zi să revină pentru a ne bucura din nou de el. Bucuria venirii pe lume a celui de al treilea fiu a fost umbrită de moartea mamei sale.

0 Comentarii »

Prima cercetare calitativă în domeniul MaST

În cadrul programului "MaST Networking, calitate în dezvoltarea competențelor cheie de matematică, științe și tehnologii" s-a desfășurat, prin metoda focus-grup, o cercetare privind evaluarea percepției elevilor și profesorilor despre formarea competențelor cheie în domeniul MaST prin intermediul activităților din cadrul Atelierelor de Inovare și Creativitate (AIC) - comunități de studiu formate din elevi și profesori din Călărași, Cluj, Iași, Mehedinți și Sibiu, dealtfel, județele în care s-a derulat proiectul MaST.

0 Comentarii »

Ediţia a VII-a a conferinţei de cercetare în construcţii, economia construcţiilor, arhitectură, urbanism şi dezvoltare teritorială

Vineri, 9 mai 2014, a avut loc cea de-a şaptea ediţie a Conferinţei de cercetare în construcţii, economia construcţiilor, arhitectură, urbanism şi dezvoltare teritorială a Institutului Naţional de Cercetare Dezvoltare URBAN-INCERC, cu tema "Competiivitate durabilă". Obiectivul conferinţei a fost acela de a dezbate provocările legate de atingerea unei competitivităţi durabile în domeniul planificării spaţiale, arhitecturii, construcţiilor şi disciplinelor conexe în consens cu obiectivele Uniunii Europene. 

0 Comentarii »

Tinerii din România participă cu trei proiecte la competiția internațională de arhitectură Cuburile de Aur

De curând, Ordinul Arhitecților din România (OAR) a organizat faza națională de selecție a proiectelor de arhitectură depuse în cadrul programului global "Arhitectura și Copiii" derulat de Uniunea Internațională a Arhitecților (UIA). Miza concursului este obținerea premiilor "Cuburile de Aur", distincții care se acordă proiectelor înscrise la patru categorii: școli, instituții, presă scrisă și presă audio-vizuală. Toate proiectele câștigătoare la nivel național urmează să fie evaluate de un juriu internațional, care va anunța rezultatele în luna aprilie. România participă cu trei proiecte, și asta pentru că la ultima categorie nu a fost înscris niciun proiect. Pentru a afla mai multe amănunte despre această competiție care se organizează din trei în trei ani de zile în cadrul Congresului Internațional al UIA, am invitat-o la dialog pe arh. Monica Lotreanu*, coordonatoarea unui departament în cadrul OAR, care se ocupă de organizarea de concursuri de arhitectură.

0 Comentarii »

„Nonşalanţa, lipsa de emoţii nu este caracteristică celui care nu ştie, ci mai degrabă celui care ştie şi ce ştie, dar ştie şi ce nu ştie” – Prof. dr. Margareta Dincă

Mai devreme sau mai târziu, interesul pentru domeniul comunicării te aduce pe tărâmul psihologiei. Descoperi o știință veche și cu o istorie scurtă la scrierea căreia au contribuit și psihologi români, reprezentanți ai școlilor de la București, Iași și Cluj-Napoca. Peste umerii lor au privit cu încredere generații de specialiști ale căror preocupări și rezultate se constituie ca un sâmbure roditor pentru viitorul psihologiei românești. Acestea au fost primele gânduri care au stat la baza interviului pe care l-am realizat cu Dr. Margareta Dincă, profesor universitar de psihologie, psiholog, cercetător și autor. Urmează o discuție în care temele s-au diversificat, de la mărturiile despre mari psihologi români și străini - Paul Popescu Neveanu, Horia Pitariu, Hans Eysenck - până la calitățile unui bun practician și cum ar trebui comunicată știința. 

1 Comentarii »

Media imersivă şi comunicarea ştiinţei – interviu cu Dan Neafus, Denver, SUA

Cum ar fi posibilă o deplasare prin urechile acului? Sau, o plimbare printre celulele roşii din corpul uman? Sau, chiar o scurtă călătorie până pe faţa nevăzută a Lunii, vizitarea unor cratere, inclusiv craterul Spiru Haret, şi revenirea în timp util pentru o întâlnire relaxantă cu prietenii? 

0 Comentarii »

Elevii tulceni monitorizează amprenta de carbon

În perioada aprilie-noiembrie 2013, Societatea Ştiinţifică "Orion" implementează proiectul  "Să ne reducem amprenta de carbon", proiect ce beneficiază de finanţare din partea Primăriei Municipiului Tulcea şi se adresează elevilor din ciclul primar, gimnazial şi liceal. 

1 Comentarii »

Delta astronomică

Proiectul "Sub cerul astral al Deltei", aflat la cea de a VII-a ediţie, este destinat elevilor cu vârste cuprinse între 10 şi 19 ani, cu preocupări în domeniul astronomiei. 

0 Comentarii »

Perseidele văzute de la Horodnicul de Jos

În perioada 9-14 august 2013 a avut loc la Horodnic de Jos, judeţul Suceava, ediţia a VIII-a a Festivalului "Nopţi de Perseide". Scopul manifestării este de a observa şi studia, în principal, curentul meteoric major Perseide, activ în perioada 17 iulie - 24 august. 

0 Comentarii »

Lumea e in criza si pamantenii cauta diamante

Pe 6 noiembrie 2007, după 19 ani de observare a stelei 55 Cancri situată la doar 40 ani lumină pe direcția constelației Cancerul, astronomii au descoperit a cincea planetă în jurul ei, 55 Cancri e. Observația a fost făcută la aniversarea a 20 de ani de când colectivul de Studii Planetare de la Carnegie, California, analizează micile 'oscilații' ale stelei gazdă.

0 Comentarii »

Chimia pentru sănătate văzută din interiorul BASF de la Ludwigshafen

Știință, inovație, chimie, sănătate. Acestea sunt cuvintele care au fost cel mai des rostite de specialiștii invitați la conferința anuală BASF de la cartierul general al companiei din Ludwigshafen, Germania. Fie că a fost vorba de motorul descoperirilor în medicină, de noi soluții în tratarea durabilă a apei, ori de invenții pentru industria farmaceutică ori cosmetică. Conferința intitulată "From Science to Innovation - How chemistry contributes to promoting health" a reunit aproximativ 100 de experți și ziariști specializați în comunicarea științei și tehnologiei din mai multe țări printre care Danemarca, Finlanda, Germania, Grecia, Polonia, România și Spania. 

0 Comentarii »

Un festival al atelierelor de inovare și creativitate. La Călărași

În perioada 4-6 aprilie, Colegiul Economic din Călărași a găzduit cea de a doua ediție a competiției Școala MaST-Top, parte din proiectul "MaST Networking, calitate în dezvoltarea competențelor de matematică, științe și tehnologii" coordonat de Inspectoratul Școlar al Județului Călărași. Rezultatele competiției au adus în prim plan 10 licee și școli generale câștigătoare, jumătate din numărul instituțiilor de învățământ înscrise. De asemenea, s-au acordat și cinci premii grupurilor formate din elevi și profesori îndrumători care au prezentat cele mai interesante lucrări în cadrul Atelierelor de Inovare și Creativitate.

0 Comentarii »