Cauta dupa cuvinte cheie in aceasta categorie

Romania (25) ANCS (6) AAS (2) NASA (3) jurnalism de stiinta (3) Olanda (4) VWN (3) EUSJA (3) Ionel Andrei (4) Ioan Adam (2) Sirius (2) Academia Romana (4) revista (3) Magda Stavinschi (5) Ionel Haiduc (2) Stiinta si Tehnica (2) carte (2) Franta (3) ESA (2) Bucuresti (2) Vega (2) Inventika (2) Marea Britanie (2) Europa FM (2) Cristina Popescu (2) Armenia (2) IAU (3) Paris (3) Dimitrie Olenici (3) Suceava (2) Soare (4) Galileo Galilei (3) Luna (2) Institutul Astronomic al Academiei Romane (2) UNESCO (2) China (2) AIA (3) Sibiu (2) planetariu (2) observator (2) Roxana Bojariu (2) schimbari climatice (2) Spania (2) AIA2009 (2) Pamant (2) 100 de Ore de astronomie (2) eclipsa (2) sanatate (4) (19) British Council (2) istoria stiinta (2) Psihologie (3) Venus (2) Horodnic de Jos (2) proverbe (2) educatie (2) Iasi (2) Michael Klein (2) Petru Poni (2)
Mai multe cuvinte cheie...

Articole deschise in categoria : Spatiu

Europlanet inovează în domeniul comunicării planetologiei | Outreach Best Practice & Engaging with Schools: Training for Researchers

Infrastructura de cercetare Europlanet a organizat în perioada 4-5 iulie 2015, la Atena, Grecia, ateliere de lucru pe tema celor mai buni practici de comunicare a științei, sesiuni de brainstorming dedicate promovării planetologiei prin implicarea publicului și a jurnaliștilor - Outreach Best Practice. De asemenea, cercetătorii și profesorii au beneficiat de un curs de comunicarea științei - Engaging with Schools: Training for Researchers. Participanții au avut ocazia de a celebra, împreună cu întreaga comunitate a specialiștilor în planetologie și un numeros public interesat, sosirea misiunii Juno în dreptul planetei Jupiter - Celebrating Juno's arrival at Jupiter.

0 Comentarii »

Dumitru-Dorin Prunariu despre emoțiile dinaintea zborului cosmic

În urmă cu 35 de ani, cosmonautul Dumitru-Dorin Prunariu a devenit primul român care a realizat un zbor în spațiul cosmic. Misiunea spațială la care a participat s-a desfășurat în perioada 14-22 mai 1981 la bordul navei cosmice sovietice Soyuz-40 și al stației orbitale de cercetare științifică Saliut-6. Într-un interviu acordat recent, Dumitru-Dorin Prunariu, membru de onoare al Academiei Române, a vorbit despre emoțiile dinaintea istoricului său zbor cosmic.

0 Comentarii »

De ce este interesat omul de gravitatie?

Gravitas, atis. Greutate, povară, îngreunare, nesănătoșie. Asprime, tărie; însemnătate, putere; seriozitate, caracter așezat, înțelepciune, vrednicie, înălțime (a vorbei). Cuvintele gravity și gravitation desemnează un fenomen natural prin care toate corpurile se îndreaptă cu energie unul către celălalt, stele, planete, galaxii și chiar particule de lumină sau particule subatomice. În univers gravitația este responsabilă pentru multe structuri, prin crearea de stele din sfere de hidrogen și apoi alăturarea lor în galaxii. Pe Pământ gravitația dă greutate obiectelor fizice și creează maree, deși efectele sale sunt tot mai mici odată cu creșterea depărtării.

1 Comentarii »

2015 – Anul Internaţional al Luminii

AIL este un proiect educaţional interdisciplinar şi de comunicare ştiinţifică. Deschiderea oficială a evenimentului a avut loc la Paris în perioada 19-21 ianuarie 2015, unde au participat peste 1000 de savanţi şi oameni de cultură din cca 100 de ţări. Au participat peste 200 de laureaţi ai Premiului Nobel...

0 Comentarii »

Galați V3, Galați V4 și Galați V5

Am aflat, pe nepusă masă, că la Galați există un telescop de 40 cm, și că trei bărbați au descoperit trei stele care sunt variabile ca strălucire. Au fost comunicate datele privind măsurătorile efectuate, la agenția internațională, care le listează în biblioteca ei, cu numele de Galați V3, Galați V4 și Galați V5...

0 Comentarii »

„Astronomie”, un dar pentru fiecare dintre noi

În Republica Moldova, în momentul de faţă, se remarcă dorinţa unor cercetători şi a Editurii "Lyceum" de a oferi elevilor, studenţilor, cadrelor didactice din învăţământul preuniversitar şi universitar, cercurilor şi cluburilor de astronomie, precum şi tuturor celor interesaţi de ştiinţa cerului, literatură didactică de astronomie şi astrofizică... 

1 Comentarii »

Trei suceveni la „Gala educației non-formale prin astronomie Astro-2015”

În perioada 4-6 septembrie 2015, Societatea Astronomică Română de Meteori (SARM) a organizat la Târgoviște și centrul turistic din comuna Runcu, Gala educației non-formale prin astronomie Astro-2015...

0 Comentarii »

Unde sunt stelele?

Lumina Soarelui, în spectrul vizibil, conține toate culorile: roșu, portocaliu, galben, verde, albastru, violet și indigo, și toate aceste culori la un loc sunt percepute de ochiul uman drept culoare albă. Iar culoarea neagră înseamnă lipsa tuturor acestor culori. Deci, cerul negru, ne spune că, în afară de lumina care vine de la stele, nu are și altă lumină, care să vină și din altă parte....

1 Comentarii »

Notă privind stema Moldovei de la Dragomirna

Stema Moldovei de la Mănăstirea Dragomirna este, probabil, cea mai interesantă stemă moldovenească. Se pare că a fost proiectată de Anastasie Crimca, un erudit pasionat și de știința cerului din moment ce în miniaturile lui se întâlnesc și motive astronomice...

1 Comentarii »

SPAȚIU | ISTORIA ȘI FILOSOFIA ȘTIINȚEI | Fazele Lunii ne-au creat probleme încă de mult timp

Oamenii cu ochii albaștri văd Luna mai albastră. Sunt mai visători. Oamenii cu ochii verzi văd Luna mai verde. Aceștia ar putea fi vegetarieni. Oamenii cu ochii căprui văd Luna așa cum este ea (reflectând lumina Soarelui). Aceștia sunt oameni normali. Oamenii care văd Luna mai albastră se pot face astrologi. Astrologii citesc mai puțin și inventează mai mult. 

0 Comentarii »

ASTRONOMIE & ASTROFIZICĂ & MATEMATICĂ | Invenția timpului sau cum am plecat de la o obișnuință și am ajuns condiționați de o premisă

Educația era foarte importantă. Doar în cadrul bisericii se putea învăța. Și dacă mai era timp de învățătură, apariția logicii a avut urmări neașteptate. Importanța premisei a dus la apariția autodidacților, pentru că în condițiile utilizate pentru a ajunge la o concluzie, a trebuit să se ia în considerație și întrebările apărute. Se poate constata că toți oamenii de știință care au lucrat și după Evul Mediu au fost credincioși și ceea ce ei au studiat și concluzionat a dus la niște teorii, nu numai noi, dar care contraziceau obișnuințele deja trăite. Au fost adăugate noi premise?

0 Comentarii »

FIZICĂ & SPAȚIU & TEHNOLOGIE | De la ochiul dotat cu telescop, până la lentila gravitațională, nu-i decât un pas ... mare!

Nu-i numai un pas mare, este de fapt și o abordare diferită din punct de vedere conceptual. Dacă ne gândim bine, forța gravitației este una din cele mai slabe forțe din natura în care ne aflăm. Iar, lentila gravitațională este încă și mai slabă. Dar prin folosirea instrumentației fotoelectrice și spectroscopice moderne, deosebit de sensibilă, atașată la telescoapele noastre, și ele deosebit de evoluate, este de un ajutor uimitor pentru detectarea materiei întunecate. La materia întunecată a fost greu de ajuns. 

0 Comentarii »

MEDIU | Florile vorbesc

Am citit cu plăcere cartea lui Vanessa Diffenbaugh, Limbajul florilor, și doresc să vă ofer și dumneavoastră câteva exemple, referitor la felul cum s-au realizat probabil, primele forme de comunicare ale omului, legate de frumusețile dimprejurul său. Aceste lucruri au rămas înregistrate în creierul său. Omul se uita cu uimire la minunile observate pe cer noaptea, dar și la florile, care erau mai colorate și mai îmbietoare prin aspectul și mirosul lor, în timpul zilei. Stelele nu se pot atinge, dar florile se pot atinge. 

2 Comentarii »

ASTRONOMIE & FILOSOFIA ȘI ISTORIA ȘTIINȚEI | Soarele este o stea?

Mă întreabă un prieten, acum câteva zile, Ce mai scrii? Îi răspund imediat, bucuros, că vom avea ce discuta si ii spun ca am găsit un subiect despre care cred că va interesa pe mulți. Este vorba de un articol cu un titlu intrebare, Soarele este o stea? Răspunsul prietenului meu m-a lăsat paf: Tu ești astronom? Raspund afirmativ in stilul meu: Da, chiar un pic astrofizician.  Nu vă ascund că, răspunsul prietenului, m-a pus pe jar și m-a provocat la un demers pe problemă și mai avântat. 

0 Comentarii »

Un cadou astronomic proaspăt: „Eclipsele de când lumea, Soarele și Luna”, de Dimitrie Olenici

Fizicianul Dimitrie Olenici ne propune o versiune nouă a volumului intitulat "Eclipsele de când lumea, Soarele și Luna", de data aceasta publicat la Editura Ion Prelipcean, Horodnic de Jos (2015). Noutatea constă în includerea capitolului "Observatoare astronomice private din România", care conține prezentarea observatoarelor particulare construite de astronomi amatori pasionați de știința cerului - "un capitol nou atât în carte, cât și în istoriografia astronomică românească", susține autorul. Cartea oferă și "informaţii importante de natură practică privind modul în care se observă o eclipsă şi cum poate fi ea fotografiată" după cum remarcă, în prefața cărții, prof. dr. Mircea V. Rusu, Facultatea de Fizică, Universitatea din Bucureşti.

0 Comentarii »

Și mie îmi place Photoshop

Am început să folosesc aparatul de fotografiat abia în anii studenției. E mult de atunci. Am învățat să developez singur filmul și să fac singur imprimări de poze pe hârtie fotografică. Apoi, am făcut chiar un aparat de mărit și un sistem de uscat pozele. Pentru că nu am reușit să trec de la alb-negru la color, din cauza costului mult mai mare al pozelor color, fotografia color a rămas pentru mine, mult timp, o dorință neîmplinită. 

2 Comentarii »

Gustul caloriilor și culoarea piramidelor

Modul cum omul tratează accesul hranei în corp este un exemplu tipic de cum omul nu ține cont de inteligența corpului și datorită conștiinței inconștiente inventate tot de el și rămasă în cap, la o obișnuință de lungă durată, își face singur rău. Bineînțeles că vorbim despre oamenii care au ce mânca. 

0 Comentarii »

POVESTIRI: Stelele fântânii

Nici el nu ştia cum se trezise pe fundul fântânii de la Mall. Căsuţa lui fusese un ou micuţ care devenise atât de strîmt! De îndată ce deschise ochişorii, totul în jurul lui era nou. Razele soarelui făceau ca totul să strălucească în jur şi el descoperi uimit ca nu era singur acolo. O mulţime de alţi mormoloci îşi croiau drum printre ornamentele de pe fundul fântânii. Să se ferească de monezile aruncate de vizitatori era o joacă pentru toti locuitorii fântânii. Pentru că era cel mai vioi dintre toţi a fost botezat de ceilalţi Mormocel.

0 Comentarii »

Trei volume-bucurii la Gaudeamus

Educație și leadership, de Mariana Nicolae. Fizica povestită, de Cristian Presură. Dragoste în Coreea de Nord, de Alexandru Popa - trei volume lansate la ediția de anul acesta a Târgului Internațional Gaudeamus - Carte de învățătură 2014.

0 Comentarii »

DEBUT: „Fulgul de nea” și „Soarele și Luna”

Andrei Ovidiu Tudor are 12 ani, este în clasa a șasea și învață la Școala Gimnazială "Maria Rosetti"din București. Andrei visează să devină pilot. Îi place să scrie și să deseneze, adoră teatrul și iubește animalele. Scrisul îi este îndrumat de profesoara lui de limba română de la școală, Szin Diana. Basmul scris de Andrei și intitulat Smartphon-ul Vetuței a fost publicat de curând în volumul Cui i-e frică de computer? apărut la Editura Arthur și care a fost lansat la recenta ediție a Târgului de Carte și Învățătură Gaudeamus. Andrei Ovidiu Tudor debutează acum și în paginile Ziarului Științelor cu Fulgul de nea și Soarele şi Luna. (CM)

0 Comentarii »