Cauta dupa cuvinte cheie in aceasta categorie

Romania (25) ANCS (6) AAS (2) NASA (3) jurnalism de stiinta (3) Olanda (4) VWN (3) EUSJA (3) Ionel Andrei (4) Ioan Adam (2) Sirius (2) Academia Romana (4) revista (3) Magda Stavinschi (5) Ionel Haiduc (2) Stiinta si Tehnica (2) carte (2) Franta (3) ESA (2) Bucuresti (2) Vega (2) Inventika (2) Marea Britanie (2) Europa FM (2) Cristina Popescu (2) Armenia (2) IAU (3) Paris (3) Dimitrie Olenici (3) Suceava (2) Soare (4) Galileo Galilei (3) Luna (2) Institutul Astronomic al Academiei Romane (2) UNESCO (2) China (2) AIA (3) Sibiu (2) planetariu (2) observator (2) Roxana Bojariu (2) schimbari climatice (2) Spania (2) AIA2009 (2) Pamant (2) 100 de Ore de astronomie (2) eclipsa (2) sanatate (4) (19) British Council (2) istoria stiinta (2) Psihologie (3) Venus (2) Horodnic de Jos (2) proverbe (2) educatie (2) Iasi (2) Michael Klein (2) Petru Poni (2)
Mai multe cuvinte cheie...

Articole deschise in categoria : Stiinta si arta

Visul

Era o zi toridă de vară, în care soarele ardea necruțător, iar aparatele de climatizare abia mai puteau face față aporturilor de căldură din exterior, ba chiar și din interior, căci preocupați de finalizarea proiectului pe care urma să-l predăm a doua zi beneficiarului, ne agitam cu toții pentru finalizarea lucrării.

1 Comentarii »

Iarba este verde. De ce?

Este ceva ce noi nu înțelegem în faptul că iarba - din toate culorile spectrului vizibil - de la albastru, verde, galben și până la roșu - a ales doar culoarea verde? Sau, de ce plantele au clorofilă?

2 Comentarii »

ASTRONOMIE & ASTROFIZICĂ & MATEMATICĂ | Invenția timpului sau cum am plecat de la o obișnuință și am ajuns condiționați de o premisă

Educația era foarte importantă. Doar în cadrul bisericii se putea învăța. Și dacă mai era timp de învățătură, apariția logicii a avut urmări neașteptate. Importanța premisei a dus la apariția autodidacților, pentru că în condițiile utilizate pentru a ajunge la o concluzie, a trebuit să se ia în considerație și întrebările apărute. Se poate constata că toți oamenii de știință care au lucrat și după Evul Mediu au fost credincioși și ceea ce ei au studiat și concluzionat a dus la niște teorii, nu numai noi, dar care contraziceau obișnuințele deja trăite. Au fost adăugate noi premise?

0 Comentarii »

MEDIU | Florile vorbesc

Am citit cu plăcere cartea lui Vanessa Diffenbaugh, Limbajul florilor, și doresc să vă ofer și dumneavoastră câteva exemple, referitor la felul cum s-au realizat probabil, primele forme de comunicare ale omului, legate de frumusețile dimprejurul său. Aceste lucruri au rămas înregistrate în creierul său. Omul se uita cu uimire la minunile observate pe cer noaptea, dar și la florile, care erau mai colorate și mai îmbietoare prin aspectul și mirosul lor, în timpul zilei. Stelele nu se pot atinge, dar florile se pot atinge. 

2 Comentarii »

(re)POVESTIRI | Balaurul

Era o seară geroasă de iarnă. Ne adunasem la gura sobei, în jurul bunicii, care torcea liniștită lâna albă și strălucitoare așezată pe furcă, învârtind firul subțire și mătăsos pe fus. Așteptam, ca în fiecare seară, să ne spună câte o poveste care să ne însoțească visele. Aproape de fiecare dată unul din noi adormea înainte de a afla sfârșitul povestirii. Atunci bunica îl lua cu grijă în brațe spre a nu se trezi și îl așeza în pătuțul său, învelindu-l și sărutându-l. Nu pleca niciodată de la pătuțul său înainte de a-i face semnul crucii pe frunte.

0 Comentarii »

FILOSOFIA ȘI ISTORIA ȘTIINȚEI | Evoluție? Revoluție? Involuție? Stagnare?

De unde s-o apuc? Ce-o fi aceia evoluție? Natura înconjurătoare știe de așa ceva? Sau este numai în capul nostru? O noțiune inventată de noi!? Și, dacă am admite că este numai în capul nostru, ce am considera... ca evoluție? Ceva care ne convine? Ceva considerat bun? Ceva care se dezvoltă într-o anumită direcție?

0 Comentarii »

Mark Twain - Glumite

Samuel Langhorne Clemens (1835-1910), cunoscut mai bine sub pseudonimul de Mark Twain, este scriitor și humorist american deosebit. Îl știu din adolescență, când citeam Aventurile lui Tom Sawyer și Aventurile lui Huckleberry Finn. A lucrat ca ucenic tipograf, ca pilot fluvial pe Mississippi, miner, și ziarist. Ca ziarist a devenit și mare humorist. A devenit foarte cunoscut și astfel prieten cu marii oameni ai timpului, de la scriitori, până la politicieni.

0 Comentarii »

ASTRONOMIE & FILOSOFIA ȘI ISTORIA ȘTIINȚEI | Soarele este o stea?

Mă întreabă un prieten, acum câteva zile, Ce mai scrii? Îi răspund imediat, bucuros, că vom avea ce discuta si ii spun ca am găsit un subiect despre care cred că va interesa pe mulți. Este vorba de un articol cu un titlu intrebare, Soarele este o stea? Răspunsul prietenului meu m-a lăsat paf: Tu ești astronom? Raspund afirmativ in stilul meu: Da, chiar un pic astrofizician.  Nu vă ascund că, răspunsul prietenului, m-a pus pe jar și m-a provocat la un demers pe problemă și mai avântat. 

0 Comentarii »

Un cadou astronomic proaspăt: „Eclipsele de când lumea, Soarele și Luna”, de Dimitrie Olenici

Fizicianul Dimitrie Olenici ne propune o versiune nouă a volumului intitulat "Eclipsele de când lumea, Soarele și Luna", de data aceasta publicat la Editura Ion Prelipcean, Horodnic de Jos (2015). Noutatea constă în includerea capitolului "Observatoare astronomice private din România", care conține prezentarea observatoarelor particulare construite de astronomi amatori pasionați de știința cerului - "un capitol nou atât în carte, cât și în istoriografia astronomică românească", susține autorul. Cartea oferă și "informaţii importante de natură practică privind modul în care se observă o eclipsă şi cum poate fi ea fotografiată" după cum remarcă, în prefața cărții, prof. dr. Mircea V. Rusu, Facultatea de Fizică, Universitatea din Bucureşti.

0 Comentarii »

Și mie îmi place Photoshop

Am început să folosesc aparatul de fotografiat abia în anii studenției. E mult de atunci. Am învățat să developez singur filmul și să fac singur imprimări de poze pe hârtie fotografică. Apoi, am făcut chiar un aparat de mărit și un sistem de uscat pozele. Pentru că nu am reușit să trec de la alb-negru la color, din cauza costului mult mai mare al pozelor color, fotografia color a rămas pentru mine, mult timp, o dorință neîmplinită. 

2 Comentarii »

Gustul caloriilor și culoarea piramidelor

Modul cum omul tratează accesul hranei în corp este un exemplu tipic de cum omul nu ține cont de inteligența corpului și datorită conștiinței inconștiente inventate tot de el și rămasă în cap, la o obișnuință de lungă durată, își face singur rău. Bineînțeles că vorbim despre oamenii care au ce mânca. 

0 Comentarii »

POVESTIRI: Stelele fântânii

Nici el nu ştia cum se trezise pe fundul fântânii de la Mall. Căsuţa lui fusese un ou micuţ care devenise atât de strîmt! De îndată ce deschise ochişorii, totul în jurul lui era nou. Razele soarelui făceau ca totul să strălucească în jur şi el descoperi uimit ca nu era singur acolo. O mulţime de alţi mormoloci îşi croiau drum printre ornamentele de pe fundul fântânii. Să se ferească de monezile aruncate de vizitatori era o joacă pentru toti locuitorii fântânii. Pentru că era cel mai vioi dintre toţi a fost botezat de ceilalţi Mormocel.

0 Comentarii »

Heinrich Heine – Glumițe

Heinrich Heine (1797-1856) este unul din scriitorii cei mai populari ai literaturii germane. Renumele lui de poet, ca și vâlva stârnită de multele lui lupte politice, au depășit, încă din timpul vieții, granițele patriei lui. După moartea lui Schiller și Goethe, puțini au fost scriitorii germani care să se fi bucurat de o reputație atât de întinsă și atât de bine întemeiată. 

0 Comentarii »

(re)POVESTIRI: Până când?

Un tată avea trei fii. Primul a părăsit întunericul matern în acelaşi timp în care Soarele, alungând bezna nopţii, îmbrăca Pământul în lumină şi căldură. Al doilea fiu a văzut lumina zilei în timpul amurgului, când Soarele, obosit de drumul parcurs pe bolta cerească, se ascundea în spatele dealurilor, căutându-şi un loc de odihnă, pentru ca a doua zi să revină pentru a ne bucura din nou de el. Bucuria venirii pe lume a celui de al treilea fiu a fost umbrită de moartea mamei sale.

0 Comentarii »

Reflecții la psihologia de după Jung: un nou limbaj pentru profunzimea a-temporală și a-spațială a psihicului

Nu este de mirare că Jung elaborează principiul sincronicității complementar principiului cauzalității pentru a surprinde dinamica fenomenului psihic, alături de un fizician cuantic, Wolfgang Pauli. Psihologia, după mărturiile din Cartea Roșie a lui Jung privind cosmologia interioară, este analogă realității cuantice față de fizica newtoniană. Are nevoie de un alt limbaj, de un alt cadru de cuprindere a acestei realități obiective.

0 Comentarii »

Tinerii din România participă cu trei proiecte la competiția internațională de arhitectură Cuburile de Aur

De curând, Ordinul Arhitecților din România (OAR) a organizat faza națională de selecție a proiectelor de arhitectură depuse în cadrul programului global "Arhitectura și Copiii" derulat de Uniunea Internațională a Arhitecților (UIA). Miza concursului este obținerea premiilor "Cuburile de Aur", distincții care se acordă proiectelor înscrise la patru categorii: școli, instituții, presă scrisă și presă audio-vizuală. Toate proiectele câștigătoare la nivel național urmează să fie evaluate de un juriu internațional, care va anunța rezultatele în luna aprilie. România participă cu trei proiecte, și asta pentru că la ultima categorie nu a fost înscris niciun proiect. Pentru a afla mai multe amănunte despre această competiție care se organizează din trei în trei ani de zile în cadrul Congresului Internațional al UIA, am invitat-o la dialog pe arh. Monica Lotreanu*, coordonatoarea unui departament în cadrul OAR, care se ocupă de organizarea de concursuri de arhitectură.

0 Comentarii »

„Nonşalanţa, lipsa de emoţii nu este caracteristică celui care nu ştie, ci mai degrabă celui care ştie şi ce ştie, dar ştie şi ce nu ştie” – Prof. dr. Margareta Dincă

Mai devreme sau mai târziu, interesul pentru domeniul comunicării te aduce pe tărâmul psihologiei. Descoperi o știință veche și cu o istorie scurtă la scrierea căreia au contribuit și psihologi români, reprezentanți ai școlilor de la București, Iași și Cluj-Napoca. Peste umerii lor au privit cu încredere generații de specialiști ale căror preocupări și rezultate se constituie ca un sâmbure roditor pentru viitorul psihologiei românești. Acestea au fost primele gânduri care au stat la baza interviului pe care l-am realizat cu Dr. Margareta Dincă, profesor universitar de psihologie, psiholog, cercetător și autor. Urmează o discuție în care temele s-au diversificat, de la mărturiile despre mari psihologi români și străini - Paul Popescu Neveanu, Horia Pitariu, Hans Eysenck - până la calitățile unui bun practician și cum ar trebui comunicată știința. 

1 Comentarii »

Media imersivă şi comunicarea ştiinţei – interviu cu Dan Neafus, Denver, SUA

Cum ar fi posibilă o deplasare prin urechile acului? Sau, o plimbare printre celulele roşii din corpul uman? Sau, chiar o scurtă călătorie până pe faţa nevăzută a Lunii, vizitarea unor cratere, inclusiv craterul Spiru Haret, şi revenirea în timp util pentru o întâlnire relaxantă cu prietenii? 

0 Comentarii »

Taina științei eminesciene (3)

(Continuare din 22 martie) Acestea au fost faptele (versurile). Interpretarea lor este însă o problemă delicată, oarecum asemenea cu una din cele 7 minuni ale lumii - mă refer aici la Colosul din Rodos care, după cum apare în unele gravuri din OGLINDA (1981), de JURGIS BALTRUSAITIS, apare crăcănat, stând cu câte un picior pe câte o insuliță sau promontoriu, printre ele intrând corabiile în port... Este un domeniu ambivalent, fiind vorba în fond, de cele DOUĂ CULTURI, sintagma făcută celebră de Sir CHARLES PERCY SNOW, om de știință ca formație, dar mai celebru prin seria de romane sociale "STRĂINI ȘI FRAȚI".

0 Comentarii »

Taina științei eminesciene (2)

(Continuare din 16 martie) ION CORVIN SÎNGEORZAN în cartea citată mai sus, vol. 2, la pag. 105, amintește, printre altele, următoarele versuri din SCRISOAREA I, punându-le în legătură cu lucrarea lui SPIRU HARET despre instabilitatea SISTEMULUI SOLAR.

0 Comentarii »