Cauta dupa cuvinte cheie in aceasta categorie

Romania (25) ANCS (6) AAS (2) NASA (3) jurnalism de stiinta (3) Olanda (4) VWN (3) EUSJA (3) Ionel Andrei (4) Ioan Adam (2) Sirius (2) Academia Romana (4) revista (3) Magda Stavinschi (5) Ionel Haiduc (2) Stiinta si Tehnica (2) carte (2) Franta (3) ESA (2) Bucuresti (2) Vega (2) Inventika (2) Marea Britanie (2) Europa FM (2) Cristina Popescu (2) Armenia (2) IAU (3) Paris (3) Dimitrie Olenici (3) Suceava (2) Soare (4) Galileo Galilei (3) Luna (2) Institutul Astronomic al Academiei Romane (2) UNESCO (2) China (2) AIA (3) Sibiu (2) planetariu (2) observator (2) Roxana Bojariu (2) schimbari climatice (2) Spania (2) AIA2009 (2) Pamant (2) 100 de Ore de astronomie (2) eclipsa (2) sanatate (4) (19) British Council (2) istoria stiinta (2) Psihologie (3) Venus (2) Horodnic de Jos (2) proverbe (2) educatie (2) Iasi (2) Michael Klein (2) Petru Poni (2)
Mai multe cuvinte cheie...

Articole deschise in categoria : Stiinta si filosofie

Începutul științei polimerilor în România și personalitatea Acad. Cristofor I. Simionescu | Interviu cu Acad. Bogdan C. Simionescu, Vice-Președinte al Academiei Române

Simpozionul internațional "Cristofor I. Simionescu" se va desfășura în zilele de 31 mai, la București, și 1 și 2 iunie, la Iași. La Academia Română și la Institutul de Chimie Macromoleculară "Petru Poni". Ca la fiecare din precedentele ediții, participă cercetători de elită din domeniul științei polimerilor. De data aceasta, invitați sunt zece oameni de știință de nota 10, printre care Robert Howard Grubbs, laureat al Premiului Nobel pentru Chimie în anul 2005.  Toți au venit să cinstească memoria marelui chimist român așa cum știu oamenii de știință cel mai bine să facă, prin conferințe tematice. La simpozion participă cu lucrări și cercetători români, inclusiv tineri pasionați cu mare potențial în tot ceea ce înseamnă cercetare în știința polimerilor. 

0 Comentarii »

Solomon Marcus - citate

Mă încumet să extrag de pe internet câteva idei interesante privind inteligența unui matematician scrise de Solomon Marcus, plecat dintre noi, zilele trecute. 

1 Comentarii »

Visul

Era o zi toridă de vară, în care soarele ardea necruțător, iar aparatele de climatizare abia mai puteau face față aporturilor de căldură din exterior, ba chiar și din interior, căci preocupați de finalizarea proiectului pe care urma să-l predăm a doua zi beneficiarului, ne agitam cu toții pentru finalizarea lucrării.

1 Comentarii »

2015 – Anul Internaţional al Luminii

AIL este un proiect educaţional interdisciplinar şi de comunicare ştiinţifică. Deschiderea oficială a evenimentului a avut loc la Paris în perioada 19-21 ianuarie 2015, unde au participat peste 1000 de savanţi şi oameni de cultură din cca 100 de ţări. Au participat peste 200 de laureaţi ai Premiului Nobel...

0 Comentarii »

Unde sunt stelele?

Lumina Soarelui, în spectrul vizibil, conține toate culorile: roșu, portocaliu, galben, verde, albastru, violet și indigo, și toate aceste culori la un loc sunt percepute de ochiul uman drept culoare albă. Iar culoarea neagră înseamnă lipsa tuturor acestor culori. Deci, cerul negru, ne spune că, în afară de lumina care vine de la stele, nu are și altă lumină, care să vină și din altă parte....

1 Comentarii »

(re)POVESTIRI | FILOSOFIA CUNOAȘTERII | Știința

Pe vremea când eram elev, am avut un profesor de fizică ale cărui cursuri abia le așteptam. De fiecare dată își încheia ora cu o povestioară, care mă determina să aștept cu nerăbdare următoarea întâlnire. Fiecare povestioară ilustra într-un limbaj mai apropiat de mintea copilului un rezumat al lecției predate, făcându-ne să înțelegem mai bine semnificația unor formule pe care nu le pricepeam. 

0 Comentarii »

FILOSOFIE | Atitudini față de problemele vieții: Legile lui Murphy

Edward Aloysius Murphy Jr. a lucrat la Institutul de Tehnologie, aparținând United States Air Force, și considera legea ca un principiu de bază al proiectării preventive în care trebuie asumate cele mai defavorabile condiții de operare și funcționare, opunându-se interpretării într-un mod amuzant a legii.

2 Comentarii »

SPAȚIU | ISTORIA ȘI FILOSOFIA ȘTIINȚEI | Fazele Lunii ne-au creat probleme încă de mult timp

Oamenii cu ochii albaștri văd Luna mai albastră. Sunt mai visători. Oamenii cu ochii verzi văd Luna mai verde. Aceștia ar putea fi vegetarieni. Oamenii cu ochii căprui văd Luna așa cum este ea (reflectând lumina Soarelui). Aceștia sunt oameni normali. Oamenii care văd Luna mai albastră se pot face astrologi. Astrologii citesc mai puțin și inventează mai mult. 

0 Comentarii »

ASTRONOMIE & ASTROFIZICĂ & MATEMATICĂ | Invenția timpului sau cum am plecat de la o obișnuință și am ajuns condiționați de o premisă

Educația era foarte importantă. Doar în cadrul bisericii se putea învăța. Și dacă mai era timp de învățătură, apariția logicii a avut urmări neașteptate. Importanța premisei a dus la apariția autodidacților, pentru că în condițiile utilizate pentru a ajunge la o concluzie, a trebuit să se ia în considerație și întrebările apărute. Se poate constata că toți oamenii de știință care au lucrat și după Evul Mediu au fost credincioși și ceea ce ei au studiat și concluzionat a dus la niște teorii, nu numai noi, dar care contraziceau obișnuințele deja trăite. Au fost adăugate noi premise?

0 Comentarii »

MEDIU | Florile vorbesc

Am citit cu plăcere cartea lui Vanessa Diffenbaugh, Limbajul florilor, și doresc să vă ofer și dumneavoastră câteva exemple, referitor la felul cum s-au realizat probabil, primele forme de comunicare ale omului, legate de frumusețile dimprejurul său. Aceste lucruri au rămas înregistrate în creierul său. Omul se uita cu uimire la minunile observate pe cer noaptea, dar și la florile, care erau mai colorate și mai îmbietoare prin aspectul și mirosul lor, în timpul zilei. Stelele nu se pot atinge, dar florile se pot atinge. 

2 Comentarii »

(re)POVESTIRI | Balaurul

Era o seară geroasă de iarnă. Ne adunasem la gura sobei, în jurul bunicii, care torcea liniștită lâna albă și strălucitoare așezată pe furcă, învârtind firul subțire și mătăsos pe fus. Așteptam, ca în fiecare seară, să ne spună câte o poveste care să ne însoțească visele. Aproape de fiecare dată unul din noi adormea înainte de a afla sfârșitul povestirii. Atunci bunica îl lua cu grijă în brațe spre a nu se trezi și îl așeza în pătuțul său, învelindu-l și sărutându-l. Nu pleca niciodată de la pătuțul său înainte de a-i face semnul crucii pe frunte.

0 Comentarii »

FILOSOFIA ȘI ISTORIA ȘTIINȚEI | Evoluție? Revoluție? Involuție? Stagnare?

De unde s-o apuc? Ce-o fi aceia evoluție? Natura înconjurătoare știe de așa ceva? Sau este numai în capul nostru? O noțiune inventată de noi!? Și, dacă am admite că este numai în capul nostru, ce am considera... ca evoluție? Ceva care ne convine? Ceva considerat bun? Ceva care se dezvoltă într-o anumită direcție?

0 Comentarii »

(re)POVESTIRI | Amintiri

Nici eu nu știu cum sunt alții și nu cred că poate exista vreo ființă umană care să afirme cu certitudine că știe totul despre ceilalți, dar știu că unele întâmplări din copilărie îți marchează profund existența viitoare, astfel încăt te simți chiar obligat să le faci cunoscute celor din jurul tău. (...)

0 Comentarii »

COMUNICARE | Proverbe românești

Am căutat proverbe românești ca să arăt cât de bogată și minunată este această limbă. Într-adevăr, căutarea mi-a fost răsplătită "cu vârf și îndesat." De fapt, scopul meu a fost "să fac cinste" la tot omul. Și, tot înșirându-le, mi-am dat seama că vorbitul limbii române nu se face cu dicționarul, ci cu aceste proverbe, care satisfac purtarea oricărei discuții și încă la un nivel deosebit de înalt și pe înțelesul tuturor. 

2 Comentarii »

Mark Twain - Glumite

Samuel Langhorne Clemens (1835-1910), cunoscut mai bine sub pseudonimul de Mark Twain, este scriitor și humorist american deosebit. Îl știu din adolescență, când citeam Aventurile lui Tom Sawyer și Aventurile lui Huckleberry Finn. A lucrat ca ucenic tipograf, ca pilot fluvial pe Mississippi, miner, și ziarist. Ca ziarist a devenit și mare humorist. A devenit foarte cunoscut și astfel prieten cu marii oameni ai timpului, de la scriitori, până la politicieni.

0 Comentarii »

ASTRONOMIE & FILOSOFIA ȘI ISTORIA ȘTIINȚEI | Soarele este o stea?

Mă întreabă un prieten, acum câteva zile, Ce mai scrii? Îi răspund imediat, bucuros, că vom avea ce discuta si ii spun ca am găsit un subiect despre care cred că va interesa pe mulți. Este vorba de un articol cu un titlu intrebare, Soarele este o stea? Răspunsul prietenului meu m-a lăsat paf: Tu ești astronom? Raspund afirmativ in stilul meu: Da, chiar un pic astrofizician.  Nu vă ascund că, răspunsul prietenului, m-a pus pe jar și m-a provocat la un demers pe problemă și mai avântat. 

0 Comentarii »

(re)POVESTIRI | Lacrimi

A fost odată o insulă mare în care oamenii trăiau într-o armonie perfectă. Principala lor activitate consta în pescuit, peștele fiind singura lor sursă de hrană, deoarece insula era lipsită de flora și fauna care le-ar fi putut asigura și alte feluri de nutrimente. Într-una din zile, aflându-se la mal și pregătindu-și uneltele pentru pescuit, oamenii au zărit că din depărtare se apropia de ei o ființă necunoscută care scotea fum pe nări și devenea din ce în ce mai mare, pe măsură ce distanța dintre ei se micșora. La un moment dat .....

0 Comentarii »

(re)POVESTIRI: Cel mai frumos oraș din țară

În timpurile de demult, când țările erau conduse de monarhi, trăia un împărat, care, prin înțelepciunea cu care își guverna țara, era iubit de toți supușii săi. Țara pe care o guverna era binecuvântată de Dumnezeu având  toate frumusețele de pe pământ. Avea lacuri în care soarele își multiplica razele dătătoare de viață și căldură; avea păduri în care te retrăgeai în fața arșiței din timpul zilelor toride ale verii, bucurându-te de ciripitul vesel al păsărelelor sau amuzându-te de jocul veverițelor zglobii. (...)  

0 Comentarii »

Și mie îmi place Photoshop

Am început să folosesc aparatul de fotografiat abia în anii studenției. E mult de atunci. Am învățat să developez singur filmul și să fac singur imprimări de poze pe hârtie fotografică. Apoi, am făcut chiar un aparat de mărit și un sistem de uscat pozele. Pentru că nu am reușit să trec de la alb-negru la color, din cauza costului mult mai mare al pozelor color, fotografia color a rămas pentru mine, mult timp, o dorință neîmplinită. 

2 Comentarii »

Grigore Moisil – Glumițe

Grigore Moisil (1906-1973), matematician, specialist în logică matematică, Universitatea București, membru al Academiei Rămâne, este considerat părintele informaticii românești. Grigore Moisil era înzestrat și cu un deosebit simț la umorului. 

3 Comentarii »