Cauta dupa cuvinte cheie in aceasta categorie

Romania (25) ANCS (6) AAS (2) NASA (3) jurnalism de stiinta (3) Olanda (4) VWN (3) EUSJA (3) Ionel Andrei (4) Ioan Adam (2) Sirius (2) Academia Romana (4) revista (3) Magda Stavinschi (5) Ionel Haiduc (2) Stiinta si Tehnica (2) carte (2) Franta (3) ESA (2) Bucuresti (2) Vega (2) Inventika (2) Marea Britanie (2) Europa FM (2) Cristina Popescu (2) Armenia (2) IAU (3) Paris (3) Dimitrie Olenici (3) Suceava (2) Soare (4) Galileo Galilei (3) Luna (2) Institutul Astronomic al Academiei Romane (2) UNESCO (2) China (2) AIA (3) Sibiu (2) planetariu (2) observator (2) Roxana Bojariu (2) schimbari climatice (2) Spania (2) AIA2009 (2) Pamant (2) 100 de Ore de astronomie (2) eclipsa (2) sanatate (4) (19) British Council (2) istoria stiinta (2) Psihologie (3) Venus (2) Horodnic de Jos (2) proverbe (2) educatie (2) Iasi (2) Michael Klein (2) Petru Poni (2)
Mai multe cuvinte cheie...

Articole deschise in categoria : Stiinta si politica

Cercetarea este o vocație | Interviu cu Dr. Tudor Sireteanu, directorul Institutului de Mecanica Solidelor al Academiei Române

Dr. Tudor Sireteanu, membru corespondent al Academiei Române, împlinește anul acesta 50 de ani de continuă activitate științifică, toți petrecuți în aceeași entitate de cercetare, și, totodată, mai mult de jumătate din această perioadă ca director al Institutului de Mecanica Solidelor al Academiei Române. Tema principală de discuție a fost cercetarea aplicată, cu accent asupra produselor obținute grație cercetării, fie că este vorba de roboți, autovehicule sau protecția clădirilor în caz de cutremur. Dialogul s-a ramificat, iar abordările au vizat și câteva din momentele cheie din istoria institutului, dar și legătura între cercetare și industrie cu precizări asupra celor două perioade pe care le separă momentul istoric din decembrie 1989. Au vizat, de asemenea, cercetările curente, un exercițiu de imaginație și care este primul cuvânt care poate fi asociat cu cercetarea.

0 Comentarii »

Europlanet inovează în domeniul comunicării planetologiei | Outreach Best Practice & Engaging with Schools: Training for Researchers

Infrastructura de cercetare Europlanet a organizat în perioada 4-5 iulie 2015, la Atena, Grecia, ateliere de lucru pe tema celor mai buni practici de comunicare a științei, sesiuni de brainstorming dedicate promovării planetologiei prin implicarea publicului și a jurnaliștilor - Outreach Best Practice. De asemenea, cercetătorii și profesorii au beneficiat de un curs de comunicarea științei - Engaging with Schools: Training for Researchers. Participanții au avut ocazia de a celebra, împreună cu întreaga comunitate a specialiștilor în planetologie și un numeros public interesat, sosirea misiunii Juno în dreptul planetei Jupiter - Celebrating Juno's arrival at Jupiter.

0 Comentarii »

Educația MaST continuă | La aceeași catedră, profesori de matematică, științe și tehnologii

Pe 14 mai 2016, Inspectoratul Școlar al Județului Călărași a organizat o masă rotundă cu tema "România educată din perspectiva învățământului MaST preuniversitar". În aceeași zi, s-au împlinit 35 de ani de la primul zbor cosmic al unui român. Performanța, educația și respectul față de profesie și societate sunt punțile de legătură între cele două evenimente, unul deschizător de drumuri, celălalt, aniversar. Pe de o parte, am celebrat trecerea a trei decenii și jumătate de la momentul lansării în spațiul cosmic a primului cosmonaut român, izbândă posibilă după o pregătire temeinică în multe domenii ale științei și tehnicii; pe de altă parte, un grup de profesori de matematică, științe și tehnologii au relansat în spațiul educațional ideea continuării proiectului care pune accent pe educația pentru matematică, științe și tehnologii, educația MaST.

0 Comentarii »

Perspective asupra internaționalizării și echității în învățământul superior

Peste 200 de specialiști în educație din Belgia, Canada, Franța, Italia,  Olanda, SUA și România s-au reunit la sfârșitul lunii septembrie, la București, în cadrul unei conferințe de două zile pe tema echității și internaționalizării sistemului de învățământ superior. Programul a constat în sesiuni plenare, sesiuni paralele, sesiuni dedicate, workshop-uri și sesiuni finale - chiar și puținele pauze deveniseră mici versiuni ale întâlnirilor de lucru amintite. Am încercat să aflăm de ce subiectele conferinței au fost atât de disputate. Invitației noastre la dialog au răspuns Eva Egron-Polak, Ligia Deca, Monica Calotă, Daniela Alexe, Cristina Fiț și Șerban Iosifescu.

0 Comentarii »

2015 – Anul Internaţional al Luminii

AIL este un proiect educaţional interdisciplinar şi de comunicare ştiinţifică. Deschiderea oficială a evenimentului a avut loc la Paris în perioada 19-21 ianuarie 2015, unde au participat peste 1000 de savanţi şi oameni de cultură din cca 100 de ţări. Au participat peste 200 de laureaţi ai Premiului Nobel...

0 Comentarii »

Ce putem spune despre învățământ?

Citesc cu nerăbdare o nouă traducere a unei cărți scrise de Carl Sagan: Știința ca lumină în întuneric. M-am lovit de o frază, într-un capitol, pe la urma cărții, referitoare la învățământul american, care nu este de loc neaplicabilă și învățământului nostru...

1 Comentarii »

ASTRONOMIE | Nopți de Perseide 2015

În perioada 10-15 august, la Horodnic de Jos, Suceava, s-a desfășurat editia a X-a a festivalului astronomic Nopți de Perseide. Ca de obicei, manifestarea a avut la observatorul astronomic și planetariul privat din localitate și a avut drept scop urmărirea curentului meteoric Perseide, care se produce anual în intervalul 17 iulie-24 august. Anul acesta, maximul Perseidelor a fost în noaptea de 12 spre 13 august.

1 Comentarii »

(re)POVESTIRI: Cel mai frumos oraș din țară

În timpurile de demult, când țările erau conduse de monarhi, trăia un împărat, care, prin înțelepciunea cu care își guverna țara, era iubit de toți supușii săi. Țara pe care o guverna era binecuvântată de Dumnezeu având  toate frumusețele de pe pământ. Avea lacuri în care soarele își multiplica razele dătătoare de viață și căldură; avea păduri în care te retrăgeai în fața arșiței din timpul zilelor toride ale verii, bucurându-te de ciripitul vesel al păsărelelor sau amuzându-te de jocul veverițelor zglobii. (...)  

0 Comentarii »

Albert Einstein – Glumițe

Anul 1905 a fost deosebit de prolific pentru Albert Einstein: descoperirea efectului fotoelectric, teoria relativității restrânse, echivalența între energie și masă E = mc2 și teoria mișcării browniene.

0 Comentarii »

Trei volume-bucurii la Gaudeamus

Educație și leadership, de Mariana Nicolae. Fizica povestită, de Cristian Presură. Dragoste în Coreea de Nord, de Alexandru Popa - trei volume lansate la ediția de anul acesta a Târgului Internațional Gaudeamus - Carte de învățătură 2014.

0 Comentarii »

Heinrich Heine – Glumițe

Heinrich Heine (1797-1856) este unul din scriitorii cei mai populari ai literaturii germane. Renumele lui de poet, ca și vâlva stârnită de multele lui lupte politice, au depășit, încă din timpul vieții, granițele patriei lui. După moartea lui Schiller și Goethe, puțini au fost scriitorii germani care să se fi bucurat de o reputație atât de întinsă și atât de bine întemeiată. 

0 Comentarii »

Umor serios cules de Harry

În Cercul mincinoșilor Povești filozofice din lumea întreagă, (Humanitas, 1999, 2006, 2007, 2010), Jeane Claude Carrière, ne spune că: "Alcătuind această carte, la care am lucrat mai bine de douăzeci și cinci de ani, mi-am dat seama, treptat, că voiam un alt fel de istorioare și de povești, prezentate cam peste tot, dar atât de greu de clasificat încât nu știam cum să le numesc. Pilde de înțelepciune? Anost ca un discurs de serbare școlară. Pilde de viață? De învățătură? Povești distractive și instructive, cum s-ar fi spus odinioară? Povești hazlii? Ar aduce mai degrabă cu o culegere de glume. Povești despre spațiu și timp? De aici și de aiurea? De demult și dintotdeauna? Nimic nu se potrivea." Și Carrière continuă: "Unde, în ce stadiu anume începe civilizația? După ce o putem recunoaște? . . . De unde vin toate aceste povești? . . . Povestitorul are o singură ambiție: să fie nevoie de el. . . . Nu se știe dacă istoria se repetă. . . . Până la urmă, rămâne doar o chemare către călător, pe care îl îndemn din toată inima să treacă peste șanțuri și să dărâme gardurile."

0 Comentarii »

EURAXESS oferă multiple oportunități de cercetare în lume

"EURAXESS este un concept al Uniunii Europene, care a vrut să creeze puncte naționale de contact pe componenta de mobilitate și de postare de job-uri la nivelul UE, dar și non-europene", ne-a declarat Marius Dorian Nicolaescu, manager de portal pentru EURAXESS România, cu ocazia EURAXESS Roadshow, prima campanie de promovare a portalului și a facilităților pe care acesta le oferă. Astfel, reprezentanți ai Comisiei Europene au parcurs cu un autocar special peste 10.000 de km și au trecut prin aproape 30 de orașe și 22 de țări partenere ale rețelei. 

0 Comentarii »

Comunicatorii de știinţă - Necesitatea și utilitatea colaborării între Reţeaua Naţională de Inovare și Transfer Tehnologic și Reţeaua Comunicatorilor de Ştiinţă Români

Prezenta comunicare constituie (încă) un avertisment succint în vederea demarării activităţilor de formare a comunicatorilor de ştiinţă in cadrul Reţelei Naţionale de Inovare şi Transfer Tehnologic, de data aceasta prin sublinierea necesităţii şi colaborării cu membrii Reţelei Comunicatorilor de Ştiinţă din România. Alături de analiza necesităţii, rolului şi locului acestor noi profesionişti în societatea românească actuală - în mod special în mediul ştiinţific, a posibilităţilor de formare şi a avantajelor poziţionării lor în cadrul entităţilor Reţelei Naţionale de Inovare şi Transfer Tehnologic, prezentăm pe scurt Reţeaua Comunicatorilor de Ştiinţă Români şi posibilele beneficii în urma colaborării celor două reţele.

1 Comentarii »

Cercetarea românească în 2011 și perspective pentru 2012 - interviu cu Dragoș Ciuparu, președintele Autorității Naționale pentru Cercetare Științifică

Celebrarea a trei decenii de la istoricul zbor în spațiu al cosmonautului Dumitru Dorin Prunariu, vizita directorului general CERN la București, prima ediție a Școlii Europene de Fizica Energiilor Înalte organizată în România de CERN (Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire - European Council for Nuclear Research - Organizația Europeană pentru Cercetare Nucleară), Institutul Unificat de Cercetări Nucleare din Dubna, Rusia, şi IFIN-HH, România, legea educației naționale, multiple evenimente dedicate anului internațional al chimiei, centenarul astronomului Victor Nadolschi, invenții premiate la Saloanele din țară și străinătate, sunt doar câteva din reperele științifice românești ale anului 2011 care acum se apropie de final. Și pentru că toate acestea au cercetarea ca numitor comun dar și ca sâmbure din care au încolțit, l-am invitat la un dialog retrospectiv dar și prospectiv pe Dragoș Ciuparu, președintele Autorității Naționale pentru Cercetare Științifică. Așa am aflat că în prima perioadă din 2012 intră în funcțiune ino-voucherele iar în a doua jumătate a anului vor începe, pe platforma Măgurele, lucrările la marele laser ELI, o simfonie a fizicii laserilor cum a fost caracterizat de unii specialiști.

0 Comentarii »

Fondul European pentru Pescuit, sprijin pentru dezvoltarea durabilă a pieţei româneşti de produse piscicole

Prezentul articol analizează Fondul European pentru Pescuit (FEP), propus pentru statele membre de către Comisia Europeană drept un instrument de programare în cadrul perspectivei financiare a Uniunii Europene 2007 -2013 din perspectiva dezvoltării durabile a zonelor de pescuit şi pentru diversificarea activităţilor economice în zonele de pescuit. Acest fond susţine crearea unui sector competitiv în  domeniul european al pescuitului şi acvaculturii, şi încurajează aplicarea unor măsuri menite a proteja şi îmbunătăţi mediul. În cazul României, creşterea gradului de absorbţie a  sprijinului financiar acordat prin Fondul European pentru Pescuit a devenit o prioritate pentru autorităţile de gestionare ale acestui fond, în scopul de a stimula dezvoltarea pieţei româneşti pentru produse piscicole, o piaţă cu un potenţial mare.

0 Comentarii »

Astrologia… și vor fi semne în soare, în lună și în stele. . . Astro-terapie?

Cele mai timpurii înregistrări privind astrologia provin dinainte de Imperiul Babilonian, din secolul XIX î.Hr., pe când oamenii încercau să coreleze perioadele de foamete și de război cu imagini observate pe cer. Istoricii și arheologii au crezut la început că toate aceste corelații s-au născut în Babilon, dar au existat corelații asemănătoare și la mayași și la azteci. Actualmente este clar că astrologia s-a dezvoltat în mod independent, în mai multe locuri; în Babilon, India, China și țările Americii centrale. Astrologia nu a apărut ca o disciplină în sine ci ca o urmare firească a previziunilor șamanilor și vracilor din epocile primitive și a reprezentărilor prin idoli din perioadele sclavagiste, care arătau că oamenii depind de tot ceea ce nu cunosc din jurul lor, culminând apoi cu prefigurările din religiile politeiste, care propovăduiau credința că planeta noastră este centrul universului și toate stelele, Soarele și planetele care se învârt în jurul nostru ne influențează viața.

2 Comentarii »

De la calendare, la orologii şi până la . . . Genom şi Big-Bang!

Evoluţia Universului, evoluţia stelelor, evoluţia geologică ca şi a vieţii pe Pământ, nu pot fi abordate fără noţiunea de timp. Timpul este un cuvânt care a apărut şi al cărui conţinut s-a dezvoltat îmbrăcând de-lungul evoluţiei cunoaşterii umane haine tot mai sofisticate. De la începutul vieţii sale conştiente omul a fost impresionat de anumite succesiuni de fenomene - aceleaşi mereu - ca trecerea de la zi la noapte, revenirea Lunii la fiecare 28 de zile la aceeași formă şi revenirea nivelului strălucirii Soarelui, începând cu solstiţiul de iarnă, după un număr de 365 de zile.

1 Comentarii »

ISFFA 2010: Filmele de la categoria științe exacte au umplut sala Institutului Cervantes din Atena

Penultima zi a festivalului internațional de filme de știință de la Atena, ISFFA 2010, a fost dedicată celor din categoria științe exacte. Sala Institutului Cervantes din capitala Greciei a fost plină până aproape la refuz, de la prima proiecție care a început la ora 1700 și până la miezul nopții. În ordine, s-au difuzat filmele The Secret Life of Chaos (UK, 2010), Plug & Pray (Germany, 2009), Conversing for Science (Greece, 2009), Do You know what Time It is? (UK, 2008) și Horizon: To Infinity and Beyond (UK, 2010).

0 Comentarii »

Foarte pe scurt despre festivalul ISFFA2010 de la Atena

Sala de proiecție a filmelor de la Institutul Cervantes din Atena a devenit ca o bibliotecă unde se citește și se iau notițe. Pentru cei care folosesc pixul și hârtia e mai dificil nu însă și pentru cei care scriu pe telefon sau pe alte dispozitive portabile. Dintr-o altă perspectivă, vizionarea a patru sau cinci filme de știință, unul după altul și în aceeași zi, mi se pare mult.

0 Comentarii »