Cauta dupa cuvinte cheie in aceasta categorie

Romania (25) ANCS (6) AAS (2) NASA (3) jurnalism de stiinta (3) Olanda (4) VWN (3) EUSJA (3) Ionel Andrei (4) Ioan Adam (2) Sirius (2) Academia Romana (4) revista (3) Magda Stavinschi (5) Ionel Haiduc (2) Stiinta si Tehnica (2) carte (2) Franta (3) ESA (2) Bucuresti (2) Vega (2) Inventika (2) Marea Britanie (2) Europa FM (2) Cristina Popescu (2) Armenia (2) IAU (3) Paris (3) Dimitrie Olenici (3) Suceava (2) Soare (4) Galileo Galilei (3) Luna (2) Institutul Astronomic al Academiei Romane (2) UNESCO (2) China (2) AIA (3) Sibiu (2) planetariu (2) observator (2) Roxana Bojariu (2) schimbari climatice (2) Spania (2) AIA2009 (2) Pamant (2) 100 de Ore de astronomie (2) eclipsa (2) sanatate (4) (19) British Council (2) istoria stiinta (2) Psihologie (3) Venus (2) Horodnic de Jos (2) proverbe (2) educatie (2) Iasi (2) Michael Klein (2) Petru Poni (2)
Mai multe cuvinte cheie...

Articole deschise in categoria : Stiintele vietii

Cercetarea științifică revoluționează medicina | Interviu cu medicul cercetător Dragos Peptanariu

Dr. Dragoș Peptanariu este medic și lucrează în cercetare. Face parte din categoria oamenilor pasionați, grupa Rara avis. Este un împătimit de biologie celulară, medicină și cercetare. Lucrează de drag și cu folos într-un colectiv de cercetători cu identitate științifică recunoscută atât în țară, cât și în străinătate: Institutul de Chimie Macromoleculară "Petru Poni" al Academiei Române. Surprinzător sau nu, îi place să vorbească despre traiectoria propriei sale cariere și investigațiile științifice în care este implicat. Este o fire deschisă și foarte interesată de cum va arăta medicina într-un viitor mai apropiat sau mai îndepărtat.

1 Comentarii »

Prof. Peter Seeberger, Institutul Max Planck pentru coloide și suprafețe, Potsdam, Germania: „Cunosc mulți cercetători români. Sunt peste tot.”

A opta ediție a Simpozionului internațional "Cristofor I. Simionescu" s-a desfășurat la Academia Română și a avut ca invitați străini cercetători de top în tot ceea ce poate să cuprindă știința macromoleculară și supramoleculară, dar și în ceea ce privește frontierele sensibile ale cunoașterii acestui domeniu. Printre invitații de marcă s-a aflat și Peter Seeberger, directorul Institutului Max Planck pentru suprafețe și coloide din Potsdam, profesor la Freie University of Berlin și la Universitatea din Potsdam, Germania. Trebuie să mai spun că a fost distins cu 25 de premii internaționale printre care Arthur C. Cope Young Scholar, Horace B. Isbell, Claude S. Hudson, Körber Prize for European Sciences, Honorary Lifetime Member Israel Chemical Society, Yoshimasa Hirata Gold Medal, Whistler Award 2012, Int. Carboh. Soc. Domeniile sale de cercetare cuprind chimia și biologia carbohidraților, inginerie și imunologie în care a publicat 400 de articole științifice, patru cărți și deține peste 35 de brevete. 

0 Comentarii »

Prof. Michael Klein, Temple University: „România are mai multă influență în peisajul științific internațional decât ar sugera mărimea țării”

Michael Klein este chimist, fizician, profesor de științe, director al Institute for Computational Molecular Science și decan al College of Science and Technology din cadrul Temple University, Philadelphia, SUA. De asemenea este Laura H. Carnell Professor of Science și Hepburn Professor of Physical Science, Center for Molecular Modeling, University of Pennsylvania. Domeniile sale de cercetare includ chimie computațională, mecanică statistică, reacții intermoleculare, modelarea fazelor condensate și a sistemelor biofizice. A primit mai multe distincții printre care Premiul Aneesur Rahman (1999), cea mai înaltă distincţie acordată de American Physical Society. A publicat peste 640 de articole științifice și a editat patru cărți.

0 Comentarii »

Prof. Johanna Aizenberg, Harvard University: „Chimiștii români sunt foarte buni”

Johanna Aizenberg este profesor de chimie și de știința materialelor la Universitatea Harvard, Cambridge, Massachusetts, SUA. S-a născut la Cernăuți și, când avea vârsta de 17 ani, a plecat din nordul Bucovinei la studii în străinătate. A reușit să-și formeze o carieră. Acum este cercetătoare de top în domeniile biomimetică, autoasamblare, ingineria cristalelor, nanofabricare, biooptică, biomateriale și biomecanică. Deține o serie de poziții înalte în domeniile universitar și de cercetare printre care Amy Smith Berylson Professor of Materials Science and Professor of Chemistry & Chemical Biology; Director, Kavli Institute for Bionano Science and Technology; Core Member, Wyss Institute for Biologically Inspired Engineering la Universitatea Harvard. A publicat peste 200 de articole științifice. 

0 Comentarii »

Educația MaST continuă | La aceeași catedră, profesori de matematică, științe și tehnologii

Pe 14 mai 2016, Inspectoratul Școlar al Județului Călărași a organizat o masă rotundă cu tema "România educată din perspectiva învățământului MaST preuniversitar". În aceeași zi, s-au împlinit 35 de ani de la primul zbor cosmic al unui român. Performanța, educația și respectul față de profesie și societate sunt punțile de legătură între cele două evenimente, unul deschizător de drumuri, celălalt, aniversar. Pe de o parte, am celebrat trecerea a trei decenii și jumătate de la momentul lansării în spațiul cosmic a primului cosmonaut român, izbândă posibilă după o pregătire temeinică în multe domenii ale științei și tehnicii; pe de altă parte, un grup de profesori de matematică, științe și tehnologii au relansat în spațiul educațional ideea continuării proiectului care pune accent pe educația pentru matematică, științe și tehnologii, educația MaST.

0 Comentarii »

Solomon Marcus - citate

Mă încumet să extrag de pe internet câteva idei interesante privind inteligența unui matematician scrise de Solomon Marcus, plecat dintre noi, zilele trecute. 

1 Comentarii »

Carne cu Cartofi

Ar fi de mirare, ca cineva dintre noi să nu fi mâncat vreodată: carne cu cartofi prăjiți, pește cu pireu de cartofi, pui cu tăiței, ouă cu pâine prăjită sau orez cu lapte. Dar nici eu nu pot spune că am mâncat altfel. Nu m-am gândit vreodată că aceleași mâncăruri, ar putea fi și altfel consumate. Nici măcar nu se punea problema. Și, că astfel de asocieri, după ce m-am obișnuit cu ele, o perioadă mare de timp, să fie găsite vinovate, de starea de sănătate la care am ajuns.

5 Comentarii »

Iarba este verde. De ce?

Este ceva ce noi nu înțelegem în faptul că iarba - din toate culorile spectrului vizibil - de la albastru, verde, galben și până la roșu - a ales doar culoarea verde? Sau, de ce plantele au clorofilă?

2 Comentarii »

ASTRONOMIE & ASTROFIZICĂ & MATEMATICĂ | Invenția timpului sau cum am plecat de la o obișnuință și am ajuns condiționați de o premisă

Educația era foarte importantă. Doar în cadrul bisericii se putea învăța. Și dacă mai era timp de învățătură, apariția logicii a avut urmări neașteptate. Importanța premisei a dus la apariția autodidacților, pentru că în condițiile utilizate pentru a ajunge la o concluzie, a trebuit să se ia în considerație și întrebările apărute. Se poate constata că toți oamenii de știință care au lucrat și după Evul Mediu au fost credincioși și ceea ce ei au studiat și concluzionat a dus la niște teorii, nu numai noi, dar care contraziceau obișnuințele deja trăite. Au fost adăugate noi premise?

0 Comentarii »

SĂNĂTATE | Banana se mănâncă în ziua a șaptea

Profilul nutritiv al unei banane se modifică pe măsură ce se coace. Când dorim o nutrire rapidă cu fructe, de exemplu cu banane, preferăm să le consumăm în varianta a șaptea.

1 Comentarii »

MEDIU | Florile vorbesc

Am citit cu plăcere cartea lui Vanessa Diffenbaugh, Limbajul florilor, și doresc să vă ofer și dumneavoastră câteva exemple, referitor la felul cum s-au realizat probabil, primele forme de comunicare ale omului, legate de frumusețile dimprejurul său. Aceste lucruri au rămas înregistrate în creierul său. Omul se uita cu uimire la minunile observate pe cer noaptea, dar și la florile, care erau mai colorate și mai îmbietoare prin aspectul și mirosul lor, în timpul zilei. Stelele nu se pot atinge, dar florile se pot atinge. 

2 Comentarii »

COMUNICARE | Proverbe românești – II

"Buturuga mică răstoarnă carul mare." "Bine faci, bine găsești." "Ce crezi tu că poți face, alții au făcut deja." "Ce faci cu mâna ta e bun făcut." "Buba cap nu face până nu se coace." "Cele bune să se adune, cele rele să se spele." "Ce mai tura-vura." "Cine aleargă după doi iepuri, nu prinde niciunul." "Eu domn, tu domn, cine să ducă sacul?"

1 Comentarii »

(re)POVESTIRI | Balaurul

Era o seară geroasă de iarnă. Ne adunasem la gura sobei, în jurul bunicii, care torcea liniștită lâna albă și strălucitoare așezată pe furcă, învârtind firul subțire și mătăsos pe fus. Așteptam, ca în fiecare seară, să ne spună câte o poveste care să ne însoțească visele. Aproape de fiecare dată unul din noi adormea înainte de a afla sfârșitul povestirii. Atunci bunica îl lua cu grijă în brațe spre a nu se trezi și îl așeza în pătuțul său, învelindu-l și sărutându-l. Nu pleca niciodată de la pătuțul său înainte de a-i face semnul crucii pe frunte.

0 Comentarii »

(re)POVESTIRI | Amintiri

Nici eu nu știu cum sunt alții și nu cred că poate exista vreo ființă umană care să afirme cu certitudine că știe totul despre ceilalți, dar știu că unele întâmplări din copilărie îți marchează profund existența viitoare, astfel încăt te simți chiar obligat să le faci cunoscute celor din jurul tău. (...)

0 Comentarii »

Trei volume-bucurii la Gaudeamus

Educație și leadership, de Mariana Nicolae. Fizica povestită, de Cristian Presură. Dragoste în Coreea de Nord, de Alexandru Popa - trei volume lansate la ediția de anul acesta a Târgului Internațional Gaudeamus - Carte de învățătură 2014.

0 Comentarii »

„Electronic Doctor”, un produs românesc cu impact internațional – interviu cu Dr. Bogdan Vlădilă

Cercetările în domeniul regenerării celulare realizate de medicul român Bogdan Vlădilă s-au concretizat într-un dispozitiv portabil care tratează probleme medicale și cosmetice. Parodontoza, căderea părului sau vergeturile sunt tratate cu ajutorul aparatului numit "Electronic Doctor" printr-o metodă non-invazivă, nedureroasă şi netraumatică. Principiul de funcţionare se bazează pe activarea celulelor stem existente în stare latentă în corpul adult şi stimularea multiplicării lor în mod natural, pentru ca organismul să repare singur degradarea ţesutului.

1 Comentarii »

Umor serios cules de Harry

În Cercul mincinoșilor Povești filozofice din lumea întreagă, (Humanitas, 1999, 2006, 2007, 2010), Jeane Claude Carrière, ne spune că: "Alcătuind această carte, la care am lucrat mai bine de douăzeci și cinci de ani, mi-am dat seama, treptat, că voiam un alt fel de istorioare și de povești, prezentate cam peste tot, dar atât de greu de clasificat încât nu știam cum să le numesc. Pilde de înțelepciune? Anost ca un discurs de serbare școlară. Pilde de viață? De învățătură? Povești distractive și instructive, cum s-ar fi spus odinioară? Povești hazlii? Ar aduce mai degrabă cu o culegere de glume. Povești despre spațiu și timp? De aici și de aiurea? De demult și dintotdeauna? Nimic nu se potrivea." Și Carrière continuă: "Unde, în ce stadiu anume începe civilizația? După ce o putem recunoaște? . . . De unde vin toate aceste povești? . . . Povestitorul are o singură ambiție: să fie nevoie de el. . . . Nu se știe dacă istoria se repetă. . . . Până la urmă, rămâne doar o chemare către călător, pe care îl îndemn din toată inima să treacă peste șanțuri și să dărâme gardurile."

0 Comentarii »

(re)POVESTIRI: Până când?

Un tată avea trei fii. Primul a părăsit întunericul matern în acelaşi timp în care Soarele, alungând bezna nopţii, îmbrăca Pământul în lumină şi căldură. Al doilea fiu a văzut lumina zilei în timpul amurgului, când Soarele, obosit de drumul parcurs pe bolta cerească, se ascundea în spatele dealurilor, căutându-şi un loc de odihnă, pentru ca a doua zi să revină pentru a ne bucura din nou de el. Bucuria venirii pe lume a celui de al treilea fiu a fost umbrită de moartea mamei sale.

0 Comentarii »

INTERVIU | Dr. Andreea Damian - Despre îngrijirea dinților

Una din direcțiile de cercetare din medicina dentară are ca obiectiv înțelegerea procesului de generare continuă a dinților, proces care este comun pentru majoritatea vertebratelor; cu alte cuvinte, dinții căzuți sunt înlocuiți cu alții noi. La mamifere, procesul se repetă o singură dată, la înlocuirea dinților de lapte cu cei permanenți. Și pentru că cercetările nu au ajuns la soluții privind regenerarea dinților bolnavi, mai devreme sau mai târziu, ajungem la cabinetul de stomatologie. Fie că este vorba de un dinte care se clatină sau de dureri de dinți greu de suportat. Totul însă se termină cu bine grație medicului dentist, care, pur și simplu, îți ia durerea cu mâna.

0 Comentarii »

(re)POVESTIRI: Povestea atotștiutorului

A fost odată un Amiral care se numea ȘTIE-TOT. Nu exista vreo problemă la care să nu găsească rezolvare. Știa și când răsare Soarele și când se duce Luna la culcare, ca într-un veritabil pas cosmic, când unul apărea, celălalt dispărea; știa și când vin ploile și când și de ce apare curcubeul pe cer. Era foarte mulțumit de calitățile sale, atât de mândru încât nu dorea să afle nimic de la nimeni.

0 Comentarii »