Hrană virtuală pentru tratarea tulburărilor de alimentație?


Credit: Gorini et all, Annals of General PsychiatryAlimentele prezentate în realitatea virtuală provoacă aceleaşi răspunsuri emoţionale ca alimentele reale. Cercetători din Italia, Olanda și Rusia au comparat răspunsurile date de o serie de persoane anorexice, bulimice şi dintr-un grup de control despre diverse produse alimentare care au fost prezentate în mediul creat de realitatea virtuală. Experții susțin că hrana virtuală poate fi folosită la evaluarea și tratarea tulburărilor de alimentație. Lucrarea a aparut în revista Annals of General Psychiatry, una din publicațiile editate de BioMed Central.

Cercetătorii au studiat efectele pe care alimentele reale, alimentele virtuale și fotografiile care prezintă produse alimentare le au asupra pacienților care suferă de tulburări de alimentație.

"Cu toate că sunt preliminare, datele noastre sugerează că stimulii virtuali sunt tot atât de eficienți ca și cei reali și mai eficienți decât pozele statice în generarea reacțiilor emoționale la pacienții cu tulburări de alimentație", spune Alessandra Gorini de la Istituto Auxologico Italiano, Milan, Italy.

10 persoane anorexice, 10 bulimice și 10 persoane dintr-un grup de control, toate femei, au privit mai întâi o serie de șase produse alimentare cu conținut caloric foarte ridicat care au fost dispuse pe o masă. În acest timp, s-au măsurat ritmul inimii, conductanța pielii și stresul psihologic. Aceleași produse au fost apoi proiectate pe un ecran și ulterior în realitatea virtuală unde persoanele puteau intra în contact cu versiunile virtuale ale produselor. Din punct de vedere statistic, nivelul de stres al participanților a fost identic, indiferent de mediul real sau virtual în care au fost prezentate produsele.

"Din moment ce expunerea la mediile real și virtual conduc la niveluri comparabile de stres, mai mari decât cele provocate de imagini statice, am putea folosi realitatea virtuală pentru evaluarea și tratarea reacțiilor emoționale provocate de stimuli specifici în cazul pacienților care suferă de diverse tulburări psihologice", susține Gorini.

Lucrarea este intitulată "Assessment of the emotional responses produced by exposure to real food, virtual food and photographs of food in patients affected by eating disorders" si poartă semnătura cercetătorilor de la Istituto Auxologico Italiano, Universitatea Maastricht și Academic Anxiety Center din Olanda, Universitatea de stat din Moscova și de la Università Cattolica del Sacro Cuore, Italia. Mai multe detalii sunt disponibile aici.
 
Detalii despre BioMedCentral aici.

ComentariiPostati comentariul

Nume

Titlu


Comentariu


Completati caracterle din imagine

Visual verification


Posteaza comentariu

Comentariul va fi vizibil dupa aprobarea lui de catre editor