România la SEAC 2010


Zilele acestea se desfășoară la Gilching, Germania, cea de a 18-a reuniune anuală a Societății Europene pentru Astronomie în Cultură (SEAC).  Participă aproape 70 de specialiști din 30 de țări inclusiv România care apare în trei lucrări.

Măsurători astronomice de precizie asupra mega-triunghiului Retezat-Parang-Sarmisegetusa Regia este titlul unei lucrări care poartă semnăturile a doi cercetători români: Florin Stănescu de la Universitatea din Alba-Iulia și Dr. Franz Kerek din Germania. Acesta din urmă este de formație chimist, a terminat facultatea la Cluj-Napoca și a lucrat la Universitatea de Vest și la Institul de Chimie al Academiei Române; acum este cercetator la  Institutul Max Planck din Munchen. Este pasionat de arheoastronomie și așa se explică abordarea acestei teme. Franz Kerek susține că Sarmisegetusa nu a fost poziționată întâmplător. El spune că văzut din sanctuar, Soarele intră în Retezat în cea mai scurtă zi a anului; perpendicular pe această linie, se află o altă linie dreaptă care duce spre mijlocul geografic al munților Parîng. Astfel, sanctuarul mare rotund se află la 90 de grade între aceste două direcții, mai susține Dr Franz Kerek.

A doua lucrare românească este tot un poster realizat de un grup de experți condus de Iharka-Magdalona Szucs-Csillik și intitulat lumea arheoastronomică româneasca.

Cea de a treia lucrare abordează legătura între astronomie și politică. A fost realizată de Dr Magda Stavinschi și autorul acestor rânduri iar prezentarea ei va avea loc în ultima zi a conferinței.

Detalii aici.

Conferința SEAC 2010 se desfășoară la Centrul de educație pentru adulți vhs din Gilching. Credit: Cătălin Mosoia Dr. Franz Kerek explică lucrarea "Precise astronomical measurements on the Pythagoreean mega-triangle Retezat-Paring-Sarmisegetusa-Regia" realizată împreună cu Florin Stănescu de la Universitatea Alba-Iulia. Credit: Cătălin MosoiaLucrarea Archaeoastronomical World from Romania semnata de Iharka-Magdalona Szucs-Csillik, A. Comsa si Z. Maxim. Credit: Catalin Mosoia

ComentariiPostati comentariul

Nume

Titlu


Comentariu


Completati caracterle din imagine

Visual verification


Posteaza comentariu

Comentariul va fi vizibil dupa aprobarea lui de catre editor