23 iunie: cea mai mare Luna Plină din 2013


Din revista astronomică SKY AT NIGHT pe luna iunie am aflat de proxima producere a unui fenomen rar: observabilitatea CELEI MAI MARI LUNI PLINE. Evenimentul se datorează coincidenței, aproape perfecte, cu alte trei evenimente diferite.

După cum se știe, orbita Lunii are forma unei elipse, astfel că satelitul nostru natural se află uneori la distanță minimă de TERRA, punct numit PERIGEU, iar mai apoi, la distanța maximă de PĂMÂNT, în punctul numit APOGEU. Desigur că, aparent, LUNA, aflată la perigeu, va avea un diametru unghiular maxim, iar la apogeu, minim.

Anul acesta, în luna iunie, LUNA va fi la perigeu pe data de 23, la ora 11 și 9 minute, TU (Timp Universal), iar LUNA PLINĂ se produce tot pe 23, dar la ora 11 și 32 minute, adică, practic, coincid în timp. Din această cauză, LUNA PLINĂ a lunii iunie va fi cea mai mare, APARENT, din acest an (și, nu numai), având 33'28", iar spre comparație, LUNA PLINĂ din 20 decembrie va avea numai 29'25". În plus, în apropierea acestei coincidențe în timp, se mai produce un eveniment astronomic, care are oarecare influență asupra observabilității LUNII. Pe data de 21 iunie, ora 5 și 4 minute (TU), se produce SOLSTIȚIUL DE VARĂ. În această perioadă declinația SOARELUI fiind maximă, astrul zilei se ridică la o înălțime maximă deasupra orizontului. LUNA PLINĂ, care este în OPOZIȚIE cu SOARELE, se află în poziție opusă, deci la ÎNĂLȚIME MINIMĂ deasupra orizontului. Dar, este știut faptul că, în apropierea orizontului, din motive PSIHOFIZIOLOGICE, și poate, și din cauza PERSPECTIVEI, LUNA și SOARELE par mai mari. Astfel, mărimea aparentă maximă produsă de coincidența fazei PLINE a LUNII cu trecerea prin PERIGEU, va fi întărită, la răsărit și apus de acest fenomen.

Evenimentul în ansamblu, se produce destul de rar. Cei curioși, dacă stau bine cu MATEMATICA, pot calcula peste cât timp se va repeta. Nu au de calculat decât CEL MAI MIC MULTIPLU COMUN al celor trei perioade: 29,530588 zile, care este luna sinodică, sau perioada dintre două LUNI PLINE succesive, 27,321582 zile, cât durează revoluția tropică a LUNII, sau trecerea de două ori a LUNII prin perigeu, și 365,242189 zile, cât durează anul tropic, adică trecerea succesivă a SOARELUI prin perigeu.

Astrofotografii pot încerca imortalizarea evenimentului. SUCCES!

ComentariiPostati comentariul

Nume

Titlu


Comentariu


Completati caracterle din imagine

Visual verification


Posteaza comentariu

Comentariul va fi vizibil dupa aprobarea lui de catre editor